Uudet raiteet sote- ja maakuntauudistukseen

Blogi / Julkaistu 15.08.2017 / Kirjoittaja Kimmo Hinno

Hallitus päätti neuvottelussaan 5.7.2017 jatkaa sote- ja maakuntauudistusta siten, että uudistus tulee voimaan 1.1.2020 alkaen. Maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018.

Eduskunnan käsittelyssä oleviin lakiesityksiin tehdään perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset. Valinnanvapauslakiesityksen uusi versio saadaan eduskuntakäsittelyyn ensi keväänä. Lakikokonaisuus hyväksytään toukokuun loppuun mennessä ja lait tulevat voimaan kesäkuussa 2018.

Tämä tarkoittaa, että Pohjois-Pohjanmaalla jo keväällä valittu virkamiehistä koostuva väliaikainen valmistelutoimielin voidaan asettaa virallisesti vasta kesäkuussa 2018. Epävirallisestihan valmistelutoimielin on kokoustanut jo kolme kertaa.

Aikataulumuutos laittaa pitkälti kaikkien työryhmien työsuunnitelmat uusiksi. Tämän lisäksi on hieman epäselvyyksiä vallan ja vastuun suhteen. Virallisesti maakuntaliitto on vastuuorganisaatio, kunnes lait vahvistetaan. Asiaa on käsitelty elokuussa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksessa että väliaikaisessa valmistelutoimielimessä ja siellä käyty keskustelu vahvistaa organisoinnin jatkamisen suunnitellun mukaisesti.

Pohjois-Pohjanmaalla toimii jatkossakin virkamiehistä koostuva väliaikainen valmistelutoimielin. Ensiksi epävirallisena ensi kesään saakka, jonka jälkeen se vahvistetaan. Poliittisen seurantaryhmän 12 jäsentä tullaan nimeään maakuntahallituksessa syyskuussa. Laajassa seurantaryhmässä tulevat olemaan edustettuina maakunnan kaikki kunnat, henkilöstöjärjestöt ja keskeiset uudistuksen sidosryhmät. Nämä kolme tahoa tulevat ohjaamaan valmistelua siihen saakka, kunnes vaaleilla valittu maakuntavaltuusto aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta alkaen.

Sote- ja maakuntauudistuksen keskeisten virkamiesvalmistelijoiden tulee nyt miettiä, miten uusi aikataulutus vaikuttaa valmisteluun. Väliaikaiselle valmistelutoimielimelle on luvattu valmistelun työsuunnitelma syyskuun loppuun mennessä.

Rahoituksen suhteen on ollut ilmassa useita kysymyksiä. Pitkään on jo luvattu, että kuntien, sairaanhoitopiirin ja maakuntaliiton kukkarolle ei enää kesäkuun jälkeen mennä vaan valtion on rahoitettava valmistelu 2019 loppuun saakka. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan valtion on huolehdittava perustettavien maakuntien valmisteluun riittävä rahoitus. Vehviläisen mukaan alueellisen valmistelurahoituksen turvaaminen vuosille 2018–2019 edellyttää tarkentavia päätöksiä hallituksen linjattua heinäkuun alussa, että sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan vuonna 2020.

 

Kimmo Hinno

Maakuntauudistuksen projektijohtaja

Jaa blogikirjoitus

  

Jätä kommentti