Mikä on kuntien maakuntavalmius tällä hetkellä?

Blogi / Julkaistu 12.04.2018 / Kirjoittaja Kimmo Hinno

21 Pohjois-Pohjanmaan kuntaa toteutti viime syksynä Uusi kunta 2019 -hankkeen, jonka loppuseminaariin oli kutsuttu paikan päälle myös maakuntavalmistelijoita. Kunnilta tuli valmistelijoille selkeä pyyntö tulla paikan päälle käymään läpi tukipalveluihin liittyviä kokonaisuuksia. Tämän kevään aikana käydään läpi kaikki 30 kuntaa ja 16 muuta maakuntaan toimintojaan siirtävää organisaatiota. Tilaisuuksissa käsitellään hallintoa, talous- ja henkilöstöhallintoa, toimitiloja ja kiinteistöjä sekä ateria- ja siivouspalveluita ja ICT:tä.

Kierroksen ollessa suurin piirtein puolessa välissä on havaittavissa, että organisaatioiden valmiudet ovat hyvin erilaisia. Helpoin tilanne tuntuu olevan kunnilla, jotka ovat tehneet jo aikanaan Paras-lain mukaiset ratkaisut. Tällaisten kuntien osalta ison osan siirtyvistä kokonaisuuksista hoitaa jo nyt kuntayhtymä.

Kuntien kannalta selkeästi suurinta kiinnostusta aiheuttavat ateriapalvelut sekä toimitilat ja kiinteistöt. Ateriapalveluiden suhteen maantieteellisesti laajassa maakunnassa on kuultu hyvinkin erilaisia ratkaisuja. Ongelmia tuo varsinkin se, että läheskään kaikilla alueilla ei maakunnan vuokrattaviksi tulevissa kiinteistöissä ole lainkaan keittiötä. Ateriapalvelut ovat alueilla niin herkkä asia, että teemme ennen kesälomia esiselvityksen valmiiksi ja sitten syksyllä vaihtoehtoisia malleja tuotannon suhteen päätöksentekoa varten.

Toimitilojen ja kiinteistöjen tulevaisuus kiinnostaa kunnissa kovasti – varsinkin se, mitä kiinteistöjä maakunta vuokraa pakollisen 3+1 vuoden jälkeen. Olemme myös varsin hyvin tietoisia siitä, että kunnissa kiertää tällä hetkellä halukkaita sote-kiinteistöjen ostajia.

Hallinnon, talous- ja henkilöstöhallinnon ja ICT:n suhteen on nousemassa sellainen ongelma, että tehtäviään siirtävistä organisaatioista ei ole siirtymässä osaajia maakuntaan juuri lainkaan.

Positiivista on ollut kuntien viranhaltijoiden asenne maakuntavalmistelua kohtaan. Vastustusta uudistusta kohtaan ei kuule juuri lainkaan. Useat kunnat näkevät uudistuksen hyvänä, varsinkin talouden suunnittelun suhteen. Aikaisemmin sote on saattanut heilauttaa kunnan taloutta merkittävästikin, mutta tulevaisuudessa, kun maakunta hoitaa soten, tätä ongelmaa ei enää ole.

Toivottavasti saadaan lait hyväksyttyä kesäkuussa, niin saadaan laittaa valmistelussa se suurin vaihde silmään.

 

Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen projektipäällikkö.

Jaa blogikirjoitus

  

Jätä kommentti