Hommat menee päin digiä!

Blogi / Julkaistu 14.05.2018 / Kirjoittaja Juhani Heikka

Digitalisaatio on juttu, joka kaikkien pitäisi pystyä tekemään tai hukka perii. Digitalisaatio ei ole enää muotitermi vaan arkipäiväistynyt sana, jonka merkitys on ”sitä sun tätä ja kaikkea siltä väliltä”. Digitalisaatiolla on uudistuksen ja muutoksen kaiku. Toimintatavat ja sisäiset prosessit pitäisi pystyä uudistamaan, automatisoimaan, robotisoimaan ja palvelut sähköistämään asiakaslähtöisesti. Digitaalisessa muodossa olevan tiedon avulla johdetaan organisaatioita joko toimivan johdon tai keinoälyn toimesta. Kaikki tämä pitäisi pystyä tekemään ketterästi, nopeasti ja byrokratiaa välttäen alta aika yksikön. Ketteryys koskee prosessien suoraviivaistamista sekä varsinaista kehittämistä.

Hukka vaanii lakiesityksen takana
Suomea ollaan uudistamassa kaikilla rintamilla. On liikennettä palveluna ja kaarena. On kärkihanketta ja on lakiesityksiä, joiden keskeisenä tavoitteena on uudistaa kansakunnan kipeästi tarvitsemat palvelut, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Maakuntauudistuksessa tuodaan uusia kirittäviä elementtejä, esimerkiksi valinnanvapaus sekä asiakas- ja palvelusetelit, jotka haastavat julkisen hallinnon kisaamaan asiakkaista. Tämähän kuulostaa hienolta eikö totta? Mutta sitten tulee se mutta ja hukka…

Mistä se digisaapas sitten puristaa? Missä hukka?
Lakiesityksen takana vaaniva ”hukka” on vahva valtion ohjaus, jota kirjataan sisään kaikkeen tekemiseen. Valtiohallinto pyrkii ohjaamaan tai sääntelemään maakuntien digipyrkimyksiä. Joiltain osin se on ymmärrettävää, sillä onhan ”hukkaa” päässyt syntymään digipalveluja sorvattaessa. On rahoitettu, kehitetty ja sorvattu palveluja, jotka eivät ole levinneet laajaan käyttöön.

Nyt ollaan menossa toiseen ääripäähän. Lakiesitykseen on kirjattu sisään ajatus, että vahvalla keskitetyllä, (lue byrokraattisella) valtion ohjauksella saadaan tilanne hallintaan ja ”Digi-Hukka” telkien taakse. ”Hukan” ajojahdissa aseina on ainakin julkisen talouden suunnittelun investointirajoitteita, yhtenäispolitiikkaa ja ratkaisujen käyttöpakkoja eli käyttövelvoitteita.


Hukkako se sitten perii?
Jos palataan alkuun, niin diginhän piti olla ketterää tai ”hukka” perii? Muutokset piti hoitaa alta aikayksikön. Itseäni epäilyttää, että ketteryyden sijasta sääntely hidastaa kehitystä eli jo nyt pitkät julkisen hallinnon aikayksiköt venyvät vuosista vuosikausiksi kuten on käynyt esimerkiksi Kanta-palvelujen kehittämisessä. Toki Kanta tarjoaa hyviäkin asioita, mutta ketteräksi kehittämistä ei voi suotta syyttää. Ajassa pysyminen käy koko ajan haastavammaksi, kun ihmisten käyttäytyminen ja käytettävät teknologiat muuttuvat.

”Hukka” on voitettavissa panostamalla osaamiseen. Kääntäisin katseeni kohti sen haasteen selättämistä paperinmakuisten sääntelyjen sijasta.

Jaa blogikirjoitus

  

Jätä kommentti