Kysymyksiä ja vastauksia

Oletko töissä organisaatiossa, jonka toimintoja siirtyy maakunnalle? Mietityttääkö uudistuksessa jokin? Voit lähettää kysymyksesi alla olevalla lomakkeella.

Kysyjän yhteystietoja käytetään vain kysymykseen vastaamiseen, eikä niitä julkaista tai välitetä eteenpäin. Tutustu tietosuojaselosteeseen täällä.

Kokoamme tälle sivulle henkilöstöltä tulleita kysymyksiä.

Tavoitat meidät myös esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä.Kysyttyä:

Jos henkilöstö siirtyy entisinä työntekijöinä maakunnalle, niin miten käy silloin, jos on vakinainen lähihoitajan vakanssi olemassa mutta opiskelun myötä on valmistunut terveydenhoitajaksi. Työnantajalla ei tällä hetkellä ole tarjota uutta ammattia vastaavaa työtä, eikä ns. siirtomahdollisuuttakaan ole.

Henkilö siirtyy maakunnan palvelukseen lähihoitajan tehtävässä. Maakunta on suuri työnantaja, joten mahdollista on, että terveydenhoitajille avautunee työmahdollisuuksia maakunnan alueella.


Onko maakunnassa mietitty tehtävien sijoituspaikkoja ja niiden muutosmahdollisuutta? En varmaankaan ole ainoa, joka tämän hetken organisaatiossa kulkee pitkää työmatkaa huonoilla julkisen liikenteen yhteyksillä ja toivoisin voivani tehdä työtäni joko etätyönä (onnistuisi suurelta osin tälläkin hetkellä) tai sitten tekemällä sitä loogisemmassa työpisteessä. Uudessa aluesuunnitelmassa kyse olisi jopa toisella alueella toimimisessa
.

Uudistuksen valmistelussa ei olla vielä niin pitkällä, että tehtävien sijoituspaikkoja olisi suunniteltu. Maakunta on maantieteellisesti niin laaja alue, että koulutuksensa ja työkokemuksensa perusteella työntekijät voivat hakea itselleen sopivampia tehtäviä maakunnan alueella. Etätyökäytäntöjä ei valmistelussa ole vielä laadittu.


Palliatiivisen hoidon potilaan hoitoketju esh-pth toimii nyt hyvin Oys–OKS välillä. Palliatiivisen syöpäpotilaan kivunhoidon hoitoketju on osa sitä. Kun jatkossa kehitetään pth:n muutakin kivunhoitoa ja hoitoketjuja, mistä asiaa johdetaan? Yhteistyössä paikallisen esh:n kanssa vai laajemmalla kentällä?

Juuri näitä hyviä käytäntöjä sekä toimivia hoito- ja palveluketjuja kartoitetaan, selvitetään ja niiden toimivuutta arvioidaan maakunnan tasoisesti. Hyviä ja toimivia käytäntöjä ei varmastikaan kannata muuttaa, mutta laajentaminen koko maakunnan toimintamalliksi tulee olla tavoitteena.

Yksittäisten hoitoketjujen johtaminen ei vielä ole ollut valmistelun ytimessä, koska koko organisaation rakenne ja johtamisjärjestelmä ovat vielä esivalmistelun vaiheessa. Tulevien lakien mukaisestihan maakunta on järjestäjä ja tämän tasoinen tuotanto on maakunnan liikelaitoksen palveluihin sisältyvää toimintaa, joka voi parhaimmillaan olla sujuvasti palvelurakenteen tasoja ylittävää (vaativa erityistaso-erityistaso-perustaso eli nykyään esh-pth-sos).

Kansallisesti palliatiivisen ja saattohoidon kehittämistä ja osaamisen varmistamista ohjataan STM:stä ja alueellisesti tämän hoito- ja palveluketjun päävastuu on yliopistosairaaloilla. Näin myös Pohjois-Pohjanmaalla ja hankerahaakin on tähän tulossa!

Lähetä kysymyksesi tästä!